Als mijn kinderen vragen wat ik voor werk doe, dan vertel ik ze dat ik “wolven en jakhalzen tem”. Mijn zoon van 12 reageert dan met: “maar er zijn hier toch geen wolven en jakhalzen?” Ik leg hem uit wat deze wolven en jakhalzen zijn: “deze wolven en jakhals zijn de oordelen, verwijten en meningen van mensen als ze met jou praten, ze vinden dat jij anders moet zijn of moet doen, mensen denken dan dat ze hun gelijk moeten halen en denken dan in termen van goed en fout, wie goed doet verdient beloning en wie fout doet verdient straf.”  “Dat ken ik wel,” zegt ie dan, “dat doen heel veel mensen.” Ik vertel dan ook dat ik mensen leer hun eigen jakhalzen en wolven te temmen en te zien dat er achter hun oordelen eigenlijk een onvervulde behoefte schuilgaat.
Zelf kom ik ook nog regelmatig een wolf of jakhals tegen. Door mijn achterliggende behoefte te zien kan ik vandaaruit in contact gaan met mensen. Zo is er minder strijd en meer verbinding. Dit is één van de aspecten van Verbindende Communicatie die mijn leven verrijkt.
Peter van Kempen

Geweldloze Communicatie leert je hoe je (onbewuste) reacties zoals strijd, vechten of terugtrekken (van jezelf of de ander) om kunt zetten naar een open, verbindende en effectieve manier van samenwerking en hoe je kunt communiceren op een manier waarbij je recht doet aan de gevoelens en behoeften van alle betrokkenen en waarbij je oog hebt voor wat jijzelf en de ander(en) nodig hebben.

Maak kennis met deze manier van denken en communiceren en kom naar één van de trainingen of workshops: